Manglende varme pga. manglende VANDTRYK på hele radiatoranlægget - efter VVS-arbejder
Via CTS-overvågning af varmecentralen får vi CTS-alarmer, bla. når der ikke er vand nok på ejendommens radiatoranlæg, og vi kan få henvendelser fra ejendommen om manglende varme.
Der er ofte en sammenhæng med de VVS-arbejder, som aktuelt har været udført et sted i ejendommen.
- Det er VVS-installatørens opgave at påfylde vand på varmeanlægget efter opgaven/ reparationsarbejderne. Dette skal om nødvendigt ske ad flere omgange med gentagne udluftninger af varmeanlægget og påfyldning af vand*.
- Når der ikke er vandtryk nok på radiatoranlægget (og når anlægget er fyldt med luft i stedet for centralvarmevand), så vil specielt de øverste lejligheder opleve, at der er problemer med svigtende varme.
- Når systemet har været adskilt vil der komme luft ind i systemet – og når beboerne udlufter deres radiatorer (eller automatiske udluftere lukker luft ud), vil der komme til at mangle vandtryk på anlægget igen.
- Der skal foretages manuel udluftning i de højeste punkter af installationen. Det er ikke nok at fylde vand på 1 gang og tro at automatiske luftudladere/ afluftere klarer problemet.
- Disse arbejder langsomt og kan evt. være defekte eller utilstrækkelige.
- Ved reparationsarbejder er det vigtigt at der sektionsafspærres, således at der tappes absolut mindst muligt vand af anlægget. Hvis store dele af anlægget aftappes, vil der næsten altid blive problemer efterfølgende.
- Såfremt der er installeret *spædevandsanlæg, må der IKKE anvendes andet end dette til vandpåfyldningen, for at undgå tæringer i varmeanlægget.
- Kendskabet til ejendommens varmeanlæg er vigtigt, dette er også grunden til at vi stærkt anbefaler, at det kun er ejendommens faste VVS-installatør, der foretager indgreb som kræver at der afbrydes - udenfor - de enkelte lejligheder.
- Det er vigtigt at I og VVS-firma fortsat varsler, hvilke arbejder der foretages på anlægget, så vi kan have en velfungerende overvågning af driften og sikre komforten for beboerne.
- Alle ikke-kritiske arbejder på varmeanlægget bør vente til sommerperioden.
Det er vigtigt at VVS-installatøren forstår, at efter-fyldning er en integreret del af opgaven og installatørens ansvar. Det er ikke meningen, at det skal blive et problem for de øvrige beboere, bestyrelsen eller os.
Vi kan selvfølgelig godt tage os af de opståede problemer i resten af ejendommen, men det er - som det fremgår af ovenstående - ikke en del af abonnementsaftalen.
Disse ekstra ydelser afregner vi derfor efter forbrugt tid og faktura sendes til foreningen. Efterfølgende kan udgiften pålignes/ fordeles i henhold til ejendommens vedtægter/ huslejekontrakter.
Gennem abonnements-aftalen arbejder vi for at sikre beboerne en god og energioptimal forsyning af varme og varmt vand.
Mange ældre radiatoranlæg trænger til fornyelse og forbedring, dette kan vi rådgive med, udføre projektet samt indhente tilbud og føre tilsyn ved udførelsen.